en
iGeo 2014 Krakkó
2014.09.08.

iGeo 2014 Krakkó

2014-ben tizenegyedik alkalommal került megrendezésre az iGEO – Nemzetközi Földrajzi Olimpia a lengyelországi Krakkó városában, augusztus 12-18. között. Magyarország 2001 óta, immáron hatodik alkalommal delegált csapatot az olimpiára, rendre kiemelkedő eredményekkel. A négyfős magyar csapatot a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézete, a Magyar Földrajzi Társaság, a Modern Geográfus Alapítvány és a Földrajztanárok Egyletének szervezésében megrendezett V. Országos, angol nyelvű, földrajzi tanulmányi versenyen (http://hungeocontest.org) döntőbe jutottak közül választottuk ki.

Az IGU XI. Nemzetközi Földrajzi Olimpiáján 2014-ben minden eddiginél több nemzet képviselői mérték össze tudásukat: 36 ország, köztük Új-Zéland, Japán, Indonézia, Nigéria, Mexikó, USA, Szerbia, Horvátország és még sokan mások, mintegy 144 diákot delegált a versenyre.

Az idei magyar csapatot képviselték:

Az évről évre egyre nehezedő feladatokat a diákok idén is megfelelő kitartással és kreativitással teljesítették, melyet előzetes elvárásainknak megfelelő eredményeik is tükröznek. Dürr Miklós ezüst, Mojzes Kinga és Szuda Ágnes bronz minősítést szerzett, és Rapcsák Ádám is kiemelkedő helyezést ért el.

Teljesítményük országos összesítésben a 14. helyet jelentette Magyarország számára – megelőzve többek között az Egyesült Királyságot, Japánt, és Hollandiát is – ami a 36 országból egy igen erős középmezőnynek feleltethető meg. 

Jövőre, 2015-ben Oroszország ad otthont a XII. Nemzetközi Földrajzi Olimpiának, mely reméljük, szintén sikereket hoz majd a magyar csapat számára. Mindenekelőtt azonban szeretnénk köszönetet mondani az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a PTE TTK Földrajzi Intézetének, a Modern Geográfus Alapítványnak, illetve a Magyar Földrajzi Társaságnak anyagi és szakmai támogatásáért, és hogy mindezzel a magyar csapat részvételét lehetővé tették.

printer

Támogatóink

Támogatóink