en
Bemutatjuk a zsűrit! III. rész - Kaszap Kinga, arany- és ezüstérmes olimpikonunk
2021.03.29.

Bemutatjuk a zsűrit! III. rész - Kaszap Kinga, arany- és ezüstérmes olimpikonunk


Minden idők legsikeresebb hazai földrajzi olimpikonja, az egyetlen, aki az iGeo-n magyar színekben aranyérmet szerzett (2018 Quebec), majd 2019-ben Hong Kong-ból ezüstéremmel tért haza. Jelenleg a Edinburgh-i Egyetem ökológia és környezettan-szakos hallgatója. Kaszap Kinga 2021-ben a Hungarian Geographical Contest zsűrijének tagjaként debütál.

A földrajz szeretete náluk családi hagyomány. Legkorábban geológus nagypapája terelgette ebbe az irányba, amikor kiskorában a kindertojás mellé különböző ásványokat adott ajándékba. Azóta is  gyufásdobozokban őrizgeti ezeket. A térképnézegetés apukája nyomán szintén nagy szenvedélye lett, és innen már csak egy lépés volt, hogy a középiskolában a földrajz teljesen behálózza. Alapvetően természetföldrajzos beállítottságú,  ezen belül a biogeográfia a kedvence. Ez nem véletlen, hiszen a másik szenvedélye a biológia. Az elmúlt évben különösen érdekelni kezdte az oceanográfia, a biodiverzitás csökkenése és ennek következményei, illetve a fenntartható fejlődés problematikája. Szabadidejében legszívesebben lovagol vagy bármilyen más formában a természetben, lehetőség szerint a vízparton fordul elő.

- Hogyan kerültél kapcsolatba a versennyel?
- Középiskolában szinte minden hazai földrajzversenyen elindultam, és bár élveztem őket, egy idő után nagyon montonnak éreztem az ezek által igényelt magolás-jellegű készülést. Az iGeo-ról először a Lóczy Lajos földrajzverseny döntőjén hallottam egy dr. Trócsányi András által tartott előadáson, és az utazás lehetősége rögtön megragadott. Hamar beleszerettem a HunGeoContest formátumába is, ami annyira más volt, mint minden korábbi versenyem, hiszen itt végre nem egy helyes válasz létezett minden kérdésre, hanem az elmélet mellett kreativitást és logikát is bele kellett vinni a feladatokba. Így 2017-ben elindultam az online fordulón, innentől pedig nem volt megállás.

- Mi történt veled a 2019-es hongkongi iGeo óta? Hol vagy most?
- Mivel egymás után két nyaramat is gyakorlatilag teljesen kitöltötte az iGeo és az arra való – szellemi és lelki –  felkészülés, én azok közé tartoztam, akik úgy kezdik meg a végzős évüket, hogy fogalmuk sincs, hova tovább, és egyáltalán, hol kell elkezdeni a jövő megtervezését. Ezt utólag egyáltalán nem tartom bajnak. Egy pár hónap töprengés azonban bőven elég volt arra, hogy megtaláljam álmaim szakját álmaim egyetemén, ahova szerencsére sikerült is bekerülnöm. Szeptember óta az Edinburgh-i Egyetemen tanulok ökológiát és környezettant, ami szerintem a lehető legjobban ötvözi a biológiát és a földrajzot, és megadja az alapokat, hogy később környezetvédelemmel foglalkozhassak. Szerencsére sikerült támogatást szereznem, a Stipendium Peregrinum ösztöndíj fedezte a tanulmányaim költségeit ebben az évben. A koronavírus persze az én eddigi utazgatós életmódomra is rányomta a bélyegét, de ezt valamennyire enyhíti, hogy ebbe a gyönyörű városba költözhettem most már fél éve, amit életem egyik legjobb döntésének tartok.

- Mit köszönhetsz a versenynek?
- Azt, ahol most tartok, legnagyobb részben az iGeo-nak tulajdonítom. Rengeteget tanultam a diákolimpia és az arra való készülés során, mind szakmailag, mind készségek terén, mind emberileg. A leghálásabb a verseny során szerzett élményeimért vagyok: olyan helyekre jutottam el, amikről álmodni sem mertem volna korábban, és a világ minden tájáról szereztem barátokat, nem utolsó sorban pedig megtanultam, hogy (általában) bízhatok magamban. Ezek nélkül az élmények nélkül kétlem, hogy valaha lett volna bátorságom, hogy egyedül egy idegen országba költözzek tanulni, ráadásul egy világjárvány idején. Nem utolsó sorban, egy remek közösséget ismerhettem meg a felkészítések során, és a felkészítő táborok is örök élmények maradnak.

- Miért és kinek ajánlod a versenyt?  
- Igazából bárkinek ajánlom, akit kicsit is érdekel a földrajz, vagy csak általánosságban a világ, és unja az “egyetlenegy helyes válasz van minden kérdésre” szisztémát. A HunGeoContest hatalmas lehetőségeket kínál utazni, világot látni, tapasztalatokat, és persze szakmai tudást szerezni. Az én tapasztalataim szerint maga az iGeo-n való részvétel elképesztően tágítja az ember perspektíváját és nyitottá teszi a lehetőségekre, ami hoszzú távon az élményeken túl is sokat ad.

 

 

 

printer

Támogatóink

Támogatóink